Effectief leiderschap: Het belang van aandacht voor alle teamleden.

04 september 2023
Effectief leiderschap: Het belang van aandacht voor alle teamleden.
Effectief leiderschap: Het belang van aandacht voor alle teamleden.

Spreek jij regelmatig met de medewerkers in jouw team wanneer er een rustig moment is, of gebeurt het vaak kortstondig tussen je activiteiten door, zoals wanneer je onderweg bent of bij het koffiezetapparaat?

Het is essentieel om de waarde van deze gesprekken niet te onderschatten. Elk individu verlangt in wezen naar erkenning en aandacht, niet alleen degenen die actief jouw aandacht vragen.

Hoewel je waarschijnlijk wel regelmatig met de meeste teamleden spreekt, gebeurt dit vaak op natuurlijke wijze of wanneer ze specifiek naar jou toekomen. De echte uitdaging ligt in het contact met die medewerkers die minder vaak jouw pad kruisen - de 'stille' medewerkers die gewoon hun werk doen en goede resultaten behalen.

Neem even de tijd om na te denken over welke twee personen in jouw team minder frequent met jou spreken. Heb je hen voor ogen? Perfect, koppel hier dan direct een concrete actie aan. Wat ga je doen? Bijvoorbeeld, tijdens de lunch samen buiten een wandeling maken of een afspraak inplannen voor een half uurtje bijpraten?

Benader het gesprek op een informele manier en neem de tijd voor elkaar. Stel vragen vanuit oprechte interesse, zoals hoe het met hen gaat en hoe ze hun werk ervaren. Vraag naar hun recente successen en geef hen alle ruimte om te praten. Vergeet ook niet om te benoemen waarom je zo dankbaar bent dat ze deel uitmaken van jouw team.